Przejdź do sekcji:
Ważne linki
Menu na urządzeniach mobilnych
Przepisy
Aromatyczna ryba w brzoskwiniach
Koło Gospodyń Wiejskich "Łazanki" - woj. mazowieckie
Składniki:
- 1 kg filetów z sandacza,
- 0,5 kg cebuli,
- 1 puszka brzoskwiń,
- 1 ketchup pikantny marki Polskie Przetwory,
- olej do smażenia,
- 1 słoik papryki czerwonej (marynowanej),
- sól oraz pieprz - do smaku,
- sałata i listki bazylii - do dekoracji.
Sposób przygotowania:
-
Przygotowanie ryby:
Filety z sandacza pokrój na małe porcje i usmaż na rozgrzanym oleju na patelni, aż staną się złociste i chrupiące. Oprósz solą i pieprzem do smaku. -
Warzywa:
Cebulę pokrój w piórka, a następnie usmaż na oleju na patelni, aż będzie miękka i lekko złocista.
Brzoskwinie oraz paprykę marynowaną pokrój w kostkę i dodaj do smażonej cebuli.
Zalej całość syropem z brzoskwiń, a następnie dodaj pikantny ketchup i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krótko gotuj całość, tak aby warzywa i owoce zachowały swoją jędrność, ale były miękkie. -
Podanie:
Na przygotowanym talerzu lub w naczyniu układaj na przemian warstwami: rybę, sos warzywno-owocowy, rybę, sos, aż do wyczerpania składników. Smacznego!