Ważne linki
Menu na urządzeniach mobilnych
Przepisy
Tłuczeńce
Koło Gospodyń Wiejskich w Wydrzynie Babeczki - woj. mazowieckie
Tłuczeńce
Składniki:
- 300 g mąki żytniej
- 100 ml wody
- 200 g miodu
- 200 g migdałów i orzechów włoskich
- skórka pomarańczowa ok. 100g (Kandyzowana skórka)
- Szczypta: imbir, cynamon, pieprz (lub gotowa przyprawa do
piernika)
- opłatki lub andruty,
- Polewa czekoladowa
- Posypka do dekoracji
Stary oryginalny przepis:
"Z maki żytniej i letniej wody zrobić twarde ciasto, następnie je upiec. Utłuc je na mąkę i przesiać. Mąkę tę wsypać do kwarty miodu, dodać pół funta drobno pokrajanych migdałów, parę pomarańczowych skórek i wszystko razem smazyć póki nie zgęstnieje. Wtedy odsunąć, wsypać trochę imbieru, cynamonu i pieprzu, wymieszać, smarować na opłatki, przykryć drugimi opłatkami i pokrajać nazajutrz na kawałki."
Dodatkowe info:
Placki z mąki wałkowane na cienko, piec w temp. 180C około 10 minut. Jeżeli nie posiadamy moździerza do rozdrobnienia placka, może być mikser.