Przepisy

  • Ciastka w kaształcie orzechów włoskich leżą na stole

Ciastka orzeszki

Koło Gospodyń Wiejskich w Brodach ,,Dziewczyny z Broadweyu" - woj. świętokrzyskie

 

Orzeszki ze słodkim nadzieniem i niespodzianką w środku 

SKŁADNIKI CIASTA:

- 0,5 kg mąki krupczatki

- 1 margaryna

- 3 żółtka

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1 łyżeczka octu

- śmietana tylko do zarobienia

WYKONANIE:

Margarynę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać nożem. Dodac mąkę. Do mąki dodawać kolejno: sodę, ocet, żółtka i zarobić śmietaną. Wszystkie składniki dokładnie połączyć by powstała plastyczna masa z ciasta.

KREM CHAŁWOWO-PISTACJOWY:

- 150g masła

- 1 szklanki wody

- 150g cukru

- chałwa 200g

- 150g pistacji

- 3 szklanki mleka w proszku

WYKONANIE:

Masło z cukrem i wodą zagotować. Lekko przestudzić, dodawać partiami mleko w proszku, energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Na końcu dodać pokruszoną chałwę i posiekane pistacje, wymieszać. Gotową masę nakładać małą łyzeczką w upieczone skorupki orzechów, nałożyć drugą połówkę, lekko docisnąć. W środek można włożyć całą pistację.

Nasze Mamy robiły taki KREM, my go nieco zmodyfikowałyśmy:

- 1/2 szklanki mleka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 łyzka kakao

- sporo wiórków kokosowych -wszystkie te składniki zagotować i odstawić do wystudzenia.

-1 kostka masła

- 3/4 kostki margaryny

Utrzeć razem na puszystą masę. Wystudzoną masę dolać do masła i dokładnie wymieszac. Gotową masą nadziewać wcześniej upieczone skorupki orzechów. Można dodać pokrojone orzechy.

Wstecz