Przepisy

  • KGW w Trawach Zakręcone jabłka

Zakręcone jabłka

Koło Gospodyń Wiejskich w Trawach - woj. mazowieckie


Składniki:
- 5 dużych jajek (najlepiej wiejskich)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 jabłek (najlepiej szara reneta)
- cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier i po jednym żółtku dalej ubijając. Następnie do powstałej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko mieszamy delikatnie łopatką, aby zachować puszystość powstałej masy. Powstałą masę biszkoptową wylewamy na przygotowane wcześniej jabłka i wstawiamy do piekarnika. Piec ok 25 min. w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciepłe ciasto odwracamy najlepiej na deskę wyłożoną czystą, wilgotną ściereczką. Następnie ostrożnie, pomagajac sobie np. nożem, zdejmujemy papier i przy pomocy ściereczki rolujemy ciasto na kształt rolady. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Wstecz