Przepisy

  • KGW w Wydrzynie Babeczki piernik w kształcie choinki oblany czekoladą

Tłuczeńce

Koło Gospodyń Wiejskich w Wydrzynie Babeczki - woj. mazowieckie

 

Tłuczeńce

Składniki:

- 300 g mąki żytniej

- 100 ml wody

- 200 g miodu

- 200 g migdałów i orzechów włoskich

- skórka pomarańczowa ok. 100g (Kandyzowana skórka)

- Szczypta: imbir, cynamon, pieprz (lub gotowa przyprawa do

piernika)

- opłatki lub andruty,

- Polewa czekoladowa

- Posypka do dekoracji

 

Stary oryginalny przepis:

"Z maki żytniej i letniej wody zrobić twarde ciasto, następnie je upiec. Utłuc je na mąkę i przesiać. Mąkę tę wsypać do kwarty miodu, dodać pół funta drobno pokrajanych migdałów, parę pomarańczowych skórek i wszystko razem smazyć póki nie zgęstnieje. Wtedy odsunąć, wsypać trochę imbieru, cynamonu i pieprzu, wymieszać, smarować na opłatki, przykryć drugimi opłatkami i pokrajać nazajutrz na kawałki."

Dodatkowe info:

Placki z mąki wałkowane na cienko, piec w temp. 180C około 10 minut. Jeżeli nie posiadamy moździerza do rozdrobnienia placka, może być mikser.

Wstecz